scmplayer

19 Nisan 2016 Salı

Arabaların Tarihi ve Arabalar

Önemli bir teknolojik buluş olan otomobilin tarihi 19. yüzyılda enerji kaynağı olarak buharın kullanılmasıyla başlar ve içten yanmalı motorda petrolün kullanılmasıyla devam eder. Günümüzde alternatif enerji kaynakları ile çalışan otomobillerin üretilmesi konusunda çalışmalar hız kazanmıştır.


Otomobil , ortaya çıkışından itibaren gelişmiş ülkelere insan ve yük taşımacılığı konusunda ana ulaşım aracı olarak kendini kabul ettirmiştir. Otomobil endüstrisi 2.Dünya Savaşından sonra en etkili endüstri kollarından birisi olmuştur. Dünya üzerinde 1907 yılında 250.000 olan otomobil sayısı, 1914 yılında Ford Model T'nin ortaya çıkışıyla 500 bine kadar ulaşmış. 2.Dünya Savaşından hemen önce bu sayı 50 milyonun üzerine çıkmıştır. Savaşın ardından 30 yıl içerisinde bu sayı altı katına ulaşmış 300 milyon olmuştur. 2007 yılında yıllık otomobil üretimi 70 milyonu geçmiştir.


Zamanımızda ise üretim dışında birçok özellik kazanan otomobiller sınıflara ayrıldı ve her bütçeye uygun hale gelmeye başladı. Şuan ülkemize girmeyen markalar dahil olmak üzere dünyada 66 marka veya firma bulunmaktadır. Sınıfları ele almak gerekirse şuan ülkemize giren otomobillerin her biri farklı kitlelere hitap etmektedir. Fakat yinede farklı sınıflara ayrılırlar (A,B,C)
Hepsini incelemek ciddi zamanımızı alacağından ben sadece 2015 satış rekoru kıran Volkswagen ve hayranlığımdan dolayı Honda'yı inceleyeceğim.

Volkswagen

2015 yılında 139 bin 043 araçla birinci sırada olan Alman markasıdır. Bir nevi Porsche'nin kardeşi Seat'ın abisi diyebiliriz. Orta sınıf bir markadır. Bugatti ile aynı fabrikadan çıkıyor olmaları bence kalitesinin bir belirtisidir diyebilirim. Fakat parçaları pahalı oluyor ama o parçaları değişecek hale getirmekte fazla kolay değil. Alman araçları sağlamlıklarıyla bilinir ve Volkswagen de sağlam bir şaseye sahip markadır. Parçaları zor bulunur genellikle Almanya'dan sipariş ettirilir. Bir kötü yanı da 2015 senesinde egzoz emisyonu skandalıyla sarsılan marka çöküşten döndü diyebiliriz. 11 Milyon dizel aracı geri çağırarak onaracaklarını belirtmişlerdi. Yinede şuan gayet iyiler.

Honda

Japon markası olan Honda 1948'de Soichiro Honda tarafından kurulmuştur. Arabanın yanı sıra motorsiklet, deniz motorları, tarım araçları da üretmişlerdir. Dünyada ilk kez hava yastıklı (Airbagli) motorsikleti üreten firmadır. 1959'dan bu yana Dünyanın en büyük motorsiklet üreticisidir. Farklı bir motor tarzı kullanmıştır. Örneğin  DOCH VTEC motorları çok yüksek devir çevirerek çok yüksek performanslara ulaşabilirler. Açmak gerekirse bu motor her devirde fazla yakıt tüketmiyor, gazı açıp 5.500 deviri geçtiğinizde devreye giriyor. Bu motor Honda'nın yıldönümünü kutladığı ve 2.0 Motorlarda o dönemin beygir rekorunu kıran S2000'de Civic Type-r ve NSX gibi birkaç modelde kullanmıştır. Doch Vtec harici Soch Vtec, I-Vtec gibi çeşitleri de vardır fakat Soch günümüzde kullanılmamaktadır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder