scmplayer

15 Nisan 2016 Cuma

                                    POMPEİİ FELAKETİ
                      ' 24 Ağustos ms 79 ' 
-POMPEİİ NERDE ? -
 Pompeii, İtalya'nın Napoli şehri yakınlarında bulunan ve hâlâ kısmen gömülü olan yıkıntı halindeki antik Roma kenti.

 FELAKETİN HABERCİSİ DEPREMLER

Depremler o kadar sık oluyordu ki, artık Pompeii halkı bunları önemsememeye başlamışlardı. Fakat birgün Vezüv'den dumanlar yükselmeye başladı. Bir patlama olacağını anlayan halk, limana doğru kaçmaya çalıştı. (İlk yıkıcı deprem MS 62 ‘de )
 GEMİLERDE FELAKET ANLARI
Gemilere binebilenler bir daha dönmemek üzere kentten uzaklaşmaya başladılar. Yollarını bir deniz kabarması kesti.    Dev dalgalar, bindikleri gemileri şehrin surlarının içindeki  kızgın lav denizine doğru fırlatıyordu.Dolayısıyla gemiler  batıyordu.
 GEMİLERE BİNMEYENLERDE FELAKET ANLARI
Yanardağdan kopan taş ve alev parçaları evleri yıkıyordu. Aynı zamanda yanardağdan çıkan zehirli gazlar insanları zehirliyordu. Aynı zamanda bu lavlardan dolayı inanlar taşlaşıyordu.
 KÖLELER İÇİN FELAKET
Bazı Romalı asilzadeler ise evlerini ve mallarını korumak amacıyla kölelerini evlerinde bırakmışlardır. Halkın yarısından fazlasının kölelerden oluştuğunu varsayarsak neredeyse tüm köleler ölmüştür.
   PATLAMANIN SONUCU
 Pompeii, ( yakınlarındaki Herkulaneum ile birlikte) 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv Yanardağı'nın iki gün süren faaliyeti sonucu volkanik külün altına gömülerek yok olmuştu. Pompeii bu 2 günün sonunda 6-7 metre derine gömülmüştü. 2000  insan hayatını kaybetmiştir.

 Batıya uzanan Herculaneum ise lav denizinin altında kaybolmuştu.Binaların büyük kısmı ayakta kalmış,çatıları bozulmamış ve ev eşyalarının çoğu korunmuştur.Pompeii halkı yok olurken , Herculaneum sakinlerinin pek azı hayatını yitirmişti.

         ŞEHRİN BULUNMASI
 Vezüv’ün korkunç patlamasının ardından kayıp olan kent , 16. yüzyılda keşfedilmiştir. Ancak zaman içinde donmuş olan bu kentte ciddi kazı çalışmalarının başlanması 1748 yılını bulmuştur. (Herculaneum 1738) Uzun çalışmalar sonunda, kent ortaya çıkarılmıştır.

Yanardağ 1944  yılından beri aktif değildir ve İbret dağı olarak da adlandırılır.
Vezüv yanardağı İtalya’nın ve Napoli’nin sembolüdür.
      Pompeii günümüzde UNESCO'nun Dünya Miras Listesi'nde olup İtalya'nın en popüler turistik merkezlerinden biridir.
           ELİF ÖZMEN 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder