scmplayer

19 Nisan 2016 Salı

PLAZMA NEDİR ?

Fizikte basitleştirilmiş tanımıyla plazma,maddenin katı,sıvı ve gazlardan sonra gelen dördüncü halidir.Plazma hali gazlar,atomlarının tüm seçiciliği ortadan kalkacak ölçüde ısıtıldığında meydana gelir.
Ortaya çıkan yarı-gaz,çekirdek ve serbest elektronlardan oluşur.Tüm elektronlarını kaybeden çekirdek iyonlaşır yani elektriksel olarak önemli ölçüde yüklenir. Bu nedenle tüm yapı elektriksel olarak yüklü ve iletkendir. Plazmanın oluşumunda meydana gelen temel işlem çok basittir. Isıtıldığında gazın içerisine enerji pompalanır.Bu durum gazı moleküllerine ayırır ve gaz,negatif yüklü elektronlarını kaybetmiş atomlar yığınına dönüşür.Atomlar burada pozitif yük tutar ve pozitif iyon olarak farzedilir.  
                                    FİZİKTE PLAZMA

Plazma Dünya'da doğal olarak bulunmaz.Tepkimeye girmeden kalması için elektromanyetik alandan oluşan kontrollü bir ortama ihtiyacı vardır. Uzayda bulunan yıldızlar plazmalara en iyi örnektir.Uzay boşluğu tepkimeye girmelerini önler.Bilimciler plazmaları tanımlamak için  belli parametreler iyonlara ve elektonlara yaklaşımlar,tekrarlama sıklığı ve hacmi,büyüklük,ömür,yoğunluk,sıcaklık ve manyetik alanların belli ölçüde bileşiminden oluşur.



Doğal olarak plazma yıldızlarda ve şimşeklerde bulunur.Yapay olarak geliştirilmiş plazma,neon tabelaları ve plazma ekran TV'lerde bulunur. Irving Langmuir adlı bir bilimci 1928'de kan plazmasına benzediğinden dolayı bunları plazma olarak adlandırmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder