scmplayer

19 Mayıs 2016 Perşembe

Ücretsiz Yazılımlar

Ücretsiz yazılım, dağıtımı ve kullanımı karşılığında bedel ödenmeyen yazılımlara verilen isimdir.

Genellikle internet üzerinden bilgisayara yüklenmesi olanaklı olan, ve bununla birlikte, kullanımı sırasında herhangi bir ücret talebinde bulunulmayan yazılımlara FreeWare programlar adı verilmektedir. Freware programlar ücretsiz olsalar bile belirli bir lisans yükümlülüğü içerebilirler.

Bazı programlar ise open source yani açık kaynak kodlu yazılımlardır. Diğer bilgisayar programcıları tarafından geliştirilip güncellenebilir ve bu yeni versiyonları internetten indirilebilir. Tabi tüm bunlar yine belli lisans koşulları altında yapılmaktadır.

Bazı Ücretsiz Yazılımlar:

1. Adventure Game Studio 

Adventure Game Studio (ya da kısaca AGS), öncelikli olarak point-and-click tarzı olan macera oyunları ya da Sierra tarzı eski klasik oyunlar yapımında kullanılan ücretsiz bir yazılımdır.

(Space Quest 4, King's Quest 5-6, vb.). Kolaylıkla oyun yapılabilir ve aşırı yüksek programlama gerektirmez. Kendinizi geliştirerek en güzel oyunları yapabilirsiniz.

Daha gelişmiş oyun yapımcıları içinde kullanılabilir. Daha ileri düzey yapımcılar kodlama yaparak oyunlarında kullanabilirler.AGS sadece kendi arayüzünde değil kendi yaptığınız ve düzenlediğiniz birçok kodlamayıda kabul edebilmektedir.

AGS genellikle Sierra macera oyun yapımı üzerine kurulmuştur. Semboller ve işaretler ile oyundaki yönlendirilen karaktere görevler verilebilir.(el,yürüme,inceleme vs.) Ancak bu programın Sierra üzerine kurulmuş olması başka tür oyunlar yapamayacağınız anlamına gelmez. AGS'de aynı zamanda kayıtlı oyun/oyunu kaydetme gibi seçenekler kurabilir,karakter ve nesneler ekleyebilir bunlara animasyonlar verebilirsiniz.

Sistem Gereksinimleri

Herhangi bir oyun yaparken/çalıştırırken dikkat edeceğiniz gereksinimler :

  • ·       Pentium veya daha yüksek.
  • ·       32 Mb RAM
  • ·       Windows 95 OSR2, 98, ME, 2000, XP, Vista ya da 7.
  • ·       DirectX 5 veya daha üstü.
  • ·       DirectX'in kurulu olan ses ve görüntü kardı.

2. Skype 



Skype, İnternet üzerinden iletişim ve telefon görüşmesi yapılmasını sağlayan bir yazılımdır.

VoIP teknolojisini kullanır. Yazılımının geliştiricileri tarafından kodlanmıştır. Özellikle Amerikalıların çok ucuza konuştuğu bu yazılımla dünyada milyonlarca insana internet veya telefonla konuşma imkânı sağlamaktadır. Ekim 2005'te E-kolay'ın başlattığı kampanyada Skype, eBay tarafindan 2,6 milyar dolara satın alınmıştır. 10 Mayıs 2011'de Microsoft'a 8,5 milyar dolar karşılığında satılmıştır.

3. Spotify 

Spotify İsveçli bir müzik veri akışı servisi olup, aralarında Sony, EMI, Warner Müzik Grubu, The Orchard ve Universal'in de bulunduğu
bir dizi seçkin bağımsız plak şirketlerinden seçilmiş müziklerin sınırsızca dinlenmesine izin vermektedir.

Sistem Windows, Mac OS X, iOS, Linux işletim sistemlerini kullanan bilgisayarların yanı sıra taşınabilir aygıtlardan Android, Windows Mobile, S60 ve webOS işletim sistemlerini kullanan aygıtlar üzerinden erişilebilir.

Sonos üzerinde Spotify 2011 Mart ayından itibaren erişilebilmekte ve Finlandiya, Fransa, Hollanda, Norveç, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık'ta kullanılabilmektedir.

Müziklere sanatçı, albüm, plak şirketi, tür ya da çalma listesinin yanı sıra doğrudan arama ile erişilebilir. Masaüstü istemcilerinde dinleyiciler, uygulama üzerinde bulunan bağlantı aracılığı ile dinledikleri müziği ortak satıcılar üzerinden satın alabilirler. Ekim 2008'de yeni kurulmuş İsveçli bir şirket olan "Spotify AB" tarafından yayımlanan servisin 15 Eylül 2010 itibariyle on milyon kullanıcısı olduğu; bu kullanıcıların bir milyonunun ise ödeme yapan kullanıcılar olduğu belirtilmiştir.

Kullanıcılar ister görsel ve radio tarzındaki reklamlarla desteklenen ücretsiz bir hesap açabilir, ya da ödemeli abonelik satın alarak daha yüksek bitrate akışı ve çevrim dışı erişim gibi bir dizi fazladan özelliğe de sahip olabilirler. Spotify'ı taşınabilir aygıtlar üzerinde kullanabilmek için "Premium" hesap gereklidir.

Spotify şimdilik sadece Avrupa'nın bazı bölgelerinden erişilebilmekte ve ücretli abonelikler sadece bazı ülkelerde kredi / hesap kartı ya da PayPal hesabı bulunan kullanıcılar tarafından kullanılabilmektedir.

4. McAfee Stinger

McAfee Stinger, var olan pasif dizinleri tarayarak olası zararlı yazılımların pasif şekillerini tanımlamaya yarıyan ücretsiz yazılımdır. Yazılımın ücretsiz olmasının sebebi ticari antivirüs yazılımlarda daha önceden tanımlı olan birçok zararlı tanımlamanın zaten ücretsiz olarak (reklam amaçlı) dağıtılmasıdır. Bu açıdan, anti-virus yazılım şirketleri daha çok zararlı yazılımları sezgisel öngörü tanımlaması ile sisteme bulaşmadan bellek üzerinde tespit edebilecek yazılımların daha güvenli olduğu konusunda hemfikirdirler.

5. Mozilla Firefox 

Mozilla Firefox ya da kısaca Firefox, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen özgür bir ağ tarayıcısıdır, eski Mozilla Suite'in yeniden tasarlanmasıyla, Netscape - Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı arayüz dili ile hazırlanmıştır. Günümüzde İnternet kullanıcılarının yaklaşık olarak %20'si Firefox kullanmaktadır. Özellikle Endonezya, Almanya ve Polonya'da büyük başarı elde etmiş olup bu ülkelerde kullanım oranları sırasıyla %57, %45, ve %44 düzeyindedir. Firefox sürekli olarak pratik hızlı internet kullanımı için kendini geliştirir, ön planda yeni özellikler kazandırır, rakipleri Firefox'un birçok yeni özelliğini kendilerine kopyalamıştır.

Firefox'un geliştirilmesinden sorumlu olan Mozilla Vakfı, "kâr amacı gütmeyen" ama geliştirme ve pazarlama süreçlerinde kullanmak üzere çeşitli gelir kaynakları olan bir kurumdur. Arama motorları ile anlaşmalar yapan Mozilla Vakfı'nın yıllık geliri, 200 milyon dolar civarlarındadır. Örneğin Firefox tarayıcı ile en çok hangi arama motoru kullanılırsa, kullanıma göre arama motoru şirketleri örneğin Google, mozilla şirketine ödeme yaparlar ya da yıllık ücret anlaşması yaparlar.

Mozilla Firefox'un Windows, Linux, Mac OS X, Android gibi yaygın işletim sistemlerini için sürümleri mevcuttur. Firefox'un 31. sürümü PC Mag tarafından yapılan değerlendirmeyi Internet Explorer, Google Chrome ve Apple Safari'yi geride bırakarak 1. sırada tamamlamıştır.

6. Windows Defender

Windows Defender ya da daha önceki adıyla Microsoft AntiSpyWare Microsoft tarafından geliştirilen ve casus yazılımları karantinaya alan bir yazılımdır. Windows Vista, Windows 7, Windows 8 ve Windows 10'un bir parçasıdır.

7. Paint.NET

Paint.NET, Washington Üniversitesi'nin Microsoft Paint yazılımının varisi olarak geliştirdiği, C# tabanlı çizge (grafik) tasarım yazılımıdır. Ancak bu yazılımın aşırı derecede geliştirilmesi sonucu, Microsoft Paint'in yerini alması iptal edilmiştir.

Paint.NET; katmanlama sistemine, sabit diskin yettiği ölçüde geri ve ileri komutlarına, özel efektlere ve süzgeçlere, değiştirilebilir fırça boyutuna, saydam PNG desteğine, kırmızı göz kaldırıcıya, yüksek kalite ile resmi boyutlandırmaya ve %1-%3200 arasında yakınlaştırma-uzaklaştırmaya sahiptir.

Paint.net, açık kaynak ve özgür bir yazılımdır. Resmi sitesinde yayınlanan eklentiler ile kullanıcıya göre özelleştirilebilir. Genel itibarıyla Microsoft işletim sistemleri için geliştirilmiştir. Kurulumu için .NET Framework 4.5 güncellemesine ihtiyaç vardır.

8. FreeWare 

Freeware (Türkçesiyle ücretsiz, serbest yazılım) kullanıcının belirli bir süre sonra yazılımı kullanmaya devam etmek için ücret ödemek durumunda olduğu sharewareden farklı olarak, ücretsiz ve sınırsız kullanım imkânı tanıyan bir yazılım lisansıdır. Freeware yazılımların da telif hakları söz konusudur. Freeware yazımcıları genellikle "topluma bir şey sunma" motivasyonuyla hareket eden, fakat bunu yaparken isimlerinin de bilinmesini ve yazılımları ile ilgili gelecekteki gelişmelerin kendi denetimleri altında olmasını isteyen programcılardır.

9. Google Chrome 

Google Chrome, Google tarafından geliştirilen bir ağ tarayıcısıdır. Adını çizgesel (grafiksel) kullanıcı ara yüzünden almaktadır. Microsoft Windows için geliştirilen beta sürümü ilk kez 2 Eylül 2008 tarihinde kullanıma sunulmuştur. Daha sonra Mac OS X ve Linux sürümleri de geliştirilmiştir.

Google Chrome'un temelini açık kaynak kodlu "Chromium" tasarısı oluşturur. Chromium tasarısı, özgür BSD Lisans altında yürütülmektedir. Chromium, açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğu halde bu kodların, kapalı kaynaklı Google Chrome projesinde kullanılabiliyor olmasının nedeni BSD Lisansının esnekliğinden kaynaklanmaktadır.

Temmuz 2015 itibarıyla netmarketshare.com adlı internet istatistik aracının yaptığı araştırmaya göre, dünya genelinde %27'lik bir pazar payına sahiptir.

10. Internet Explorer 

Windows Internet Explorer (Türkçe: İnternet Kâşifi ya da İnternet Gezgini) ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer. 

Microsoft tarafından geliştirilen bir Web tarayıcısıdır. Microsoft Windows, Mac OS ve Unix sürümleri vardır, öte yandan Mac OS ve Unix sürümü artık geliştirilmemektedir. Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer'ın Windows'a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurmaktadır. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi. Artık Microsoft tarafından geliştirilmemektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder