scmplayer

18 Mayıs 2016 Çarşamba

VİDEO DÜZENLEME PROGRAMI

Video çekmek artık son derece basitleşti ancak görüntüleri düzenlemek, montajlamak, kurgulamak kısacası video düzenleme dediğimiz işlem çekilen videoya anlam katmaktadır. Bu yazı dizimizde sizlere çektiğiniz videoları nasıl düzenleyebileceğinizi anlatacağız. Günümüzde birçok insan amatör kısa filmler çekiyor, internet yayıncılığı yapıyor ama konu eldeki ham videoları bir araya getirmeye gelince bu konuda bilgisiz kalabiliyorlar. . Tabii ki bunu hızlıca değil, adım adım yapacağız ve en temelinden girerek, “Kurgu nedir?” sorusunu cevaplayacağız.konuya yaklaşabileceğimiz bir diğer başlık ise video düzenleme olabilir. Yani aslında aynı şeyden bahsediyoruz. Video düzenlemek demek montaj yapmak veya kurgu yapmak ile neredeyse aynı işlemler olarak sayılabilir.

Kurgu (Montaj) Nedir ?

Kısaca, kurgu bir video görüntü düzenleme ve manipülasyon işlemidir, birbirinden anlamsız parçaları bir araya getirerek ortaya bir anlam çıkarma sürecidir. Bunun yanında işlediğimiz video görüntülere özel efektler verme şansımız da bulunmaktadır. Tarihsel gelişimine baktığımızda, kurgu çeşitleri çizgisel ve çizgisel olmayan olarak ikiye ayrılmaktadır fakat bunlardan ilki günümüzde hemen hemen hiç kullanılmamaktadır.

Kurgu İçin Nasıl Bir Bilgisayar ve Sisteme İhtiyacım Var?

Evlerinde kurgu yapmak veya serbest olarak çalışmak isteyenlerin en çok sorduğu sorulardan biri de budur. Aslında muhtemelen şu anda odanızda bulunan orta seviye bir cihazla da kurgu yapabilirsiniz ama tabii ki bunun dezavantajları var.
En basitinden, hazırladığınız filmi veya görüntüyü “export” ederken, yani çıktısını alırken çok daha uzun süre bekleyeceksiniz, hatta kurgu işlemi sırasında render almanız gerektiğinde adeta çile çekeceksiniz. Tabii ki bu yaşananlar bilgisayardan bilgisayara göre değişmekte. Render konusuna yabancıysanız Render Nedir yazımızı okumanızda fayda var.

Öncelikle kurgu, daha doğrusu görüntü işleme programlarının tamamı için ideal olan işletim sistemi Macintosh’dur fakat Windows’tan vazgeçemeyenlerdenseniz bu da çok sorun teşkil etmeyecek. Dolayısıyla merak etmenize gerek yok. En iyi kurgu bilgisayarlarında Quadro serisi ekran kartları, onlarca çekirdekten oluşan Xeon işlemciler ve ECC bellekler kullanılır.
Açıkçası bunların maliyeti de belki on binlerce lirayı bulacağından ve siz de eğer evinizde saatlerce süren bir videoyu montajlamayacaksanız gereksiz diyebiliriz. Yani rahatlıkla video oyunları oynayabildiğiniz bir makine, kurgu aşamasında da işinizi görecektir. En doğru bilgiyi ise zaten deneyip gördüğünüzde alacaksınız.
İstediğiniz kaliteye ve cebinizdeki paraya göre de bilgisayarınızı ses monitörleriyle, referans kulaklıkla ve ikinci bir monitörlezenginleştirebilirsiniz.
En iyi kurgu programları nelerdir?
Bu da herkesin devamlı sorduğu ama asla net bir cevabı olmayacak sorudur.Kullanırken en rahat ettiğiniz, en  verim aldığınız program her zaman en iyisidir fakat sundukları açısından, yani matematiksel olarak bakılınca Adobe Premiere, Apple Final Cut, Corel VideoStudio, CyberLink Power Director, Sony Movie Studio ve Pinnacle Studio gibi yazılımlar en iyilerdendir. Ülkemizde ise özellikle evlerde ve bazı yapım şirketlerinde sıkça Ediuskullanıldığına şahit olabilirsiniz.
Tabii bunların yanında çok basitçe montaj yapabileceğiniz yazılımlar da mevcut; Sony Vegas, hatta Windows’un standart görüntü işlemi programı Movie Makergibi. Bana gelince, tercihim her zaman Adobe Premiere Pro üzerinedir, gerek After Effects entegrasyonuyla, gerek de sunduğu binlerce plug in – eklenti desteğiyle.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder