scmplayer

19 Nisan 2016 Salı

SOLUCAN DELİKLERİ



Bir solucan deliği en basit haliyle uzay-zaman içindeki çok uzak yolculuklar için kullanılan ve teorik olan kestirme yol anlamına gelir. Genel görelilik teorisi sonucu var olabilecekleri tahmin edilmektedir. 


Henüz varlıkları bile bilinmezken eğer bir gün var olsalardı ne gibi tehlikelere yol açabilecekleri konusunda bir sürü tahmin yürütülmektedir.
Örneğin; Deliğin içine çökmesi , Delik içinde yüksek radyasyona maruz kalınması veya Delik içerisindeki yabancı ve tehlikelerle karşılaşma vb 



 Solucan Deliği ismi bu kozmik fenomenin yaptığı işe kısmen benzeyen "Elma-Elma Kurdu"ilişkisinden gelir. Bir elma üzerinde gezinen Kurt elmanın tam tersi tarafına gitmektense elmanın ortasını delerek-kemirerek karşı tarafa ulaşır.  

1935 yılında bu teorimi öne süren ünlü fizikçi Albert Einstein ve Nathan Rosen bu teorik köprülerin var olumunu Genel Görelilik kuramına bağladılar. Adına Solucan deliği yada Einstein-Rosen köprüsü denilen bu bu yollar teorik olarak uzay-zaman arasındaki yolculuklarda süre kısaltan ve iki farklı noktaya bağlanan kurumsal vasıflardır. 

Solucan Deliklerinin iki ağzı ve bu ağızları birbirine bağlayan köprü (boğaz) kısmı bulunur. Ne oldukları veya olabilecekleri bilinmedikleri için sadece tahmin edilmekte ve bulgular tamamen teoriktir. Ağızları muhtemelen yuvarlak veya oval biçimdedir , boğaz kısmı düz ve geniş olmakla beraber rüzgarda içerebilir. Einstein'ın Genel Görelilik Teorisine göre varlıkları muhtemeldir ve tescillenir fakat bugüne kadar herhangi bir Solucan Deliği bulgusu yoktur. başka bir teoriye göre Solucan Deliğinin iki ağzı iki farklı Karadeliğe çıkar fakat bazıları bunun birinin Karadelik birinin Akdelik olduğunu savunur, Fakat bir yıldızın ölmesi sonucunda oluşan Karadelik tek başına bir Solucan Deliği oluşturamaz.                                                    



Bilim kurgu filmleri, kitapları yada dizilerinde Solucan Deliklerinden geçilen seyahatler oldukça çok bulunur ama henüz bir Solucan Deliği bulamasakta içinden geçerken bu kolay olmaz ve bir takım sorunla karşılaşabilirdik.


  1. Örneğin ilk sorun boyuttur. İlkel Solucan Delikleri mikroskobik olarak 10-33 cm oldukları tahmin edilmektedir fakat evren genişledikçe boyutların büyüdüğü düşünülür 
  2. Diğer problem stabilitedir. (Durağanlık) Teorik olarak seyahate uygun değillerdir çünkü boğaz kısımları kısa süre içinde çökebilir ve ayrıca ne kadar süre açık kaldığı tartışma konusudur, 
  3. Eğer Egzotik Madde içeriyorsa daha uzun süre açık kalabilir 
  4. Farklı bir evrene geçiş yapılabilir (Paralellik İlkesi) Yada Evrenin en ücra köşesine veya keşfedilmeyen kozmik alanlara 
  5. Zaman yolculuğu sağlanabilir fakat ünlü İngiliz AstroFizikçi Stephen Hawking bunun mümkün olmadığını öne sürmüştür. 

Günümüz teknolojisi henüz bulunmasalarda bir Solucan Deliğini açık tutmak için yeterli değildir. Ancak Bilim adamları her geçen gün araştırmalarına devam etmekte ve yeterli teknolojiye ulaşmak için medet ummaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder